Zdrava hrana: Kako da kuvate brokulu, a da je ne uništite?

Zdrava hrana: Kako da kuvate brokulu, a da je ne uništite?

17/03/2016 Off By

 

KUVANJE ONEMOGUĆUJE SULFORAFANU DA SE VEŽE S ENZIMOM (MIROZINAZOM) U NAŠE TELO. IAKO JE SIROVA NAJZDRAVIJA I NAJJEDNOSTAVNIJA, POSTOJI I TRIK S KUVANJEM. 40 MINUTA PRE KUVANJA BROKULE (ALI I CVETAČE, PROKULICA, KELJA, I RAŠTIKE) NASECKAJTE JE, I STAVITE DA SE KUVA POSLE OVOG VREMENA


KAKO kuvati brokulu? Poznati lekar Mišel Greger kaže da je najbolje da je jedete sirovu. U brokuli je najzdraviji aktivni sastojak sulforafan, koji štiti naš mozak, vid, i za naše telo od slobodnih radikala. Uz to pojačava stvaranje detoksificirajućih enzima, i posredno pomaže bolesnima od raka.
Kuvanje onemogućuje sulforafanu da se veže s enzimom (mirozinazom) u naše telo. Iako je sirova najzdravija i najjednostavnija, postoji i trik s kuvanjem. 40 minuta pre kuvanja brokule (ali i cvetače, prokulica, kelja, i raštike) naseckajte je, i stavite da se kuva posle ovog vremena. Većina ljudi greši kad pravi supu od brokule – prvo kuvaju brokulu, potom je miksaju u blenderu. A treba da radite potpuno suprotno: prvo je naseckate (ili smiskajte), pa čekajte 40 minuta, i na kraju kuvati. Ali što da radimo ako je brokula smrznuta? Ona se pre kuvanja obično pari, i time gubi ogroman deo sulforafana, najzdravijeg sastojka brokule. No, i tu postoji trik. Možemo da dodamo enzim (mirozinazu). Možemo ga kupimo sintetiziranog u pakovanog. Međutim, postoji i druga varijanta. Zeljasto povrće. Sve zeljasto povrće sadrži mirozinazu. Seme gorušice (zeljaste biljke), možemo da kupimo samljeveno u prah. Kad pospemo prah gorušice na smrznutu brokulu, hoćemo li da izvućemo sulforafan?
Novo istraživanje univerziteta u Readingu pokazalo je da ćemo uspeti. I to uz malu dozu praha – čak i pola čajne kašike je dovoljno za željeni uspeh. Dakle, dodavanjem mirozinaze u kuvano povrće čini ga jednako zdravim kao da ga jedemo sirovog. Stoga, kad zaboravimo ujutro naseckati zeleno povrće, ili ako imamo vrećicu smrznute brokule, samo treba da dodamo malo praha gorušice. Divlji radič (vodopija, žutenica, konjska trava), daikon, wasabi – kao i ostalo povrće puno enzima mirozinaze – takođe je korisno. Samo dodajte četvrtinu čajne kašike vodopije na sedam šoljica brokule, i to je to. Druga varijanta: dodajte malo svežeg zelenog lisnatog povrća kuhamo, jer sveže zelenje također sadrži mirozinazu.♦