Koje je sladilo najbolja zamena za šećer?

Koje je sladilo najbolja zamena za šećer?

15/03/2016 Off By

 

DA LI SU SAHARIN, SAHARIN, ASPARTAM, STEVIA I SUKRALOZA DOBRA ZAMENA ZA ŠEĆER?


 

ZASLAĐIVANJE jela i pića sladilima nerijetko je tema raznih (ne) stručnih rasprava. Postoje različita uverenja o zdravstvenoj ispravnosti sladila. Nisu sva sladila ista, pa samim time ne poseduju jednaka svojstva, odnosno prednosti ili nedostatke koji se javljaju njihovim koriščenjem.

Saharin

Kao prvo hemijski sintetizirano sladilo, odnosno zamena za šećer, na tržištu se pojavilo veštačko sladilo saharin. Radi se o sladilu koje je oko 500 puta slađe od saharoze.
Prema nekim verovanjima saharin može da bude uzoročnik raka, međutim, kod laboratorijskih miševa na kojima je urašeno istraživanje to nije dokazano te je saharin prema mišljenju Uprave za hranu i lekove vlade SAD- a (FDA) dobar za konzumaciju od strane ljudi.

 

Aspartam

Sastav aspartama, sintetičkog zaslađivača, čine dve aminokiseline, fenilalanina i asparaginska kiselina. Plasiranje aspartama na tržište dozvoljeno je od strane FDA još 1981. godine.
Tokom dugogodišnje konzumacije aspartama, kod ljudi koji ga konzumiraju, nisu primećeni neželjeni efekti zbog kojih bi aspartam bio neprihvatljiv za upotrebu od strane ljudi. Danas se aspartam nalazi u preko 5000 proizvoda na tržištu.

 

Stevia

Od nedavno je u konzumaciji ljudi sve učestalije korištena stevija, prirodni zaslađivač koji je do stotinu puta slađi od rafiniranog šećera.
Stevija je grmolika biljka čije listove domoroci iz Paragvaja i Brazila već vekovima žvaču radi izrazito slatkog ukusa.
Ovaj zaslađivač navodno, prilikom učestale konzumacije velikih količina može da bude uzrok neplodnosti kod žena i muškaraca. Takođe se spominje kako stevija izaziva obolijevanje od raka.

 

Sukraloza

 

Sukraloza je sintetizirana 1976. godine zamenom triju hidroksidnih grupa molekula saharoze trima atomima klora.
Organizam sukralozu ne prepoznaje kao ugljikohidrat i ona se u organizmu ne razgrađuje.
Sukraloza je do 600 puta slađa od saharoze, a njena prednost proizlazi i iz mogućnosti njenog dugotrajnog skladištenja te otpornosti na visoke temperature.
Sukraloza je 1998. godine odobrena od strane FDA za upotrebu u čak 15 različitih skupina jela i pića, a što je značajno za zaslađivač koji se tek pojavio na tržištu.