Kovačica: okrugli sto “Žensko preduzetništvo – potencijal za razvoj”

KONSTATUJUĆI DA SE NALAZI NA TRIBINI NA KOJOJ BI TREBALO DA ČUJE PRIMEDBE U VEZI SA POSLOVNIM AMBIJENTOM U SRBIJI, PREMIJER JE PRIMETIO DA SE NIJEDNA OD UČESNICA NIJE ŽALILA, IAKO JE SIGURAN DA BI SVAKA OD NJIH IMALA MNOGO TOGA DA KAŽE


Info:AGENCIJE

DAME su tokom školovanja bile uspešnije, ali posle sve važne pozicije zauzimaju muškarci, rekao je u Kovačici na okruglom stolu “Žensko preduzetništvo – potencijal za razvoj” u premijer Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će Vlada uložiti milion evra za podršku ženskom preduzetništvu.

Vučić je rekao da je smena ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksizma pokazala želju da se društvo menja, ali da u praksi treba još mnogo toga da se uradi kako bi se stanje po pitanju ravnopravnosti polova popravilo.
Kao primer naveo je praksu u oblasti politike u Srbiji, gde je zakonom propisano da na izbornim listama mora da bude 30 odsto žena, ali, kako je primetio, to se ne bi poštovalo da nije zakonski propisano.
Svedok je podatak da je broj žena na čelu opštinskih i okružnih odbora politčkih stranaka od deset do 15 odsto.
Konstatujući da se nalazi na tribini na kojoj bi trebalo da čuje primedbe u vezi sa poslovnim ambijentom u Srbiji, premijer je primetio da se nijedna od učesnica nije žalila, iako je siguran da bi svaka od njih imala mnogo toga da kaže.
“Ovde ispred me je sačekalo oko 700-800 ljudi i kada se završilo samo je jedan muškarac došao da kuka, a žene nisu. I to pokazuje zašto će žene sve više da preuzimaju inicijativu i da imaju sve veći primat”, rekao je Vučić.
Mi smo naviknuti da plačemo i kukamo, i to nam je nacionalna osobina, rekao je premijer i zahvalio ženama što, kako je rekao, tako nešto ne rade.
Dodao je da kada žene učestvuju u poslovnoj utakmici, one podižu lestvicu, navodeći primer legendarnog ukrajinskog skakača s motkom Sergeja Bubku koji pritku podigne na šest metara i kada je ne preskoči, ostaje činjenica da je makar preskočio 5,80-5,90 metara.
Upitan šta država može da učini da promoviše i zaštiti mala preduzeća, Vučić je rekao da to nije jednostavno pitanje.
“Nama se postavlja pitanje šta možemo da uradimo i kako domaćoj proizvodnji i uslugama obezbedimo prednost, pa i u tenderskim procedurama, što nije moguće po zakonu, ali i o načinu reklamiranja”, rekao je Vučić i dodao da EU reaguje na svako kršenje evropskih normi.
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je pitanje ženskog preduzetništva pitanje rodne ravnopravnosti, ali i ekonomsko pitanje, budući da taj vid preduzetništva treba da poboljša napredak privrede i bude generator novih radnih mesta.
Joksimovićeva je ukazala je da Vlada Srbije na mnogobrojne načine podstiče žensko preduzetništvo, a da je jedan od projekata i “Godina preduzetništva”.
Istakla je da je pitanje ženskog preduzetništva vrednosno pitanje, a da to znači da rodna ravnopravnost ne znači mnogo ako nemamo društvo jednakih šansi.
Pitanje ženskog preduzetništva, prema njenim rečima, jeste i ekonomsko pitanje, budući da taj vid preduzetništva treba da poboljša napredak privrede i bude generator novih radnih mesta.
Joksimovićeva je, međutim, ukazala na problem što je žensko preduzetništvo bazirano na mikro preduzećima, koja su lokalno orjentisana.
“Ja ne bih rekla da je to avantura, to je način da žena postane spremna da donosi sopstvene odluke, da bude nezavisno i socijalno osvešćena, a kada je to tako onda nije ni žrtva nasilja u porodici i u društvu, već aktivan član koji doprinosi i sebi i društvu”, rekla je Joksimovićeva, ukazujući da su ženama preduzetnicama dostupna i sredstva iz IPA fondova.♦


 

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

Danas: Kosovo dobija (ne) legalnu vojsku!

  Danas je u Skupštini Kosova drugo razmatranje Nacrta zakona za Ministarstvu odbrane, o Kosovskim snagama bezbednosti i Nacrtu zakona o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.   Kroz ove zakone...

KFOR blokirao sever KiM!?

  Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati. Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...