Otvoreno pismo ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića povodom obeležavanja svetskog Dana bezbednog interneta

Otvoreno pismo ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića povodom obeležavanja svetskog Dana bezbednog interneta

09/02/2016 Off By

Ugroženost informacionog društva dovela je do toga da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije smatra borbu protiv visokotehnološkog kriminala prioritetom. Cilj nam je da efikasno zaštitimo prvenstveno maloletnike i decu i time obezbedimo budućnost našeg društva i države


Info:PRESS BIRO MUPA

Poštovani građani, Dragi roditelji,
Savremeno doba i nove tehnologije, pored brojnih prednosti, doneli su našoj deci neka nova igrališta i zabavu, a samim tim i neke nove pretnje i brige nas odraslih. Ono što najviše zabrinjava jeste da ovde nije reč samo o pretnjama koje ugrožavaju fizičku sigurnost naše dece, već i o onim mnogo podmuklijim, emocionalnim. Način života se promenio, igra se iz parkova i dvorišta i bezbedne i bezbrižne sredine, preselila na internet i virtuelni svet u kojem, nažalost, vreba sajber kriminal. U tom svetu, naša deca se zloupotrebljavaju i nude im se različiti neprimereni sadržaji za njihov uzrast.

Rizici koji nastaju od visokotehnološkog kriminala, kao i šteta koju ovaj vid kriminala donosi našim građanima, pre svega deci, pravnim licima i državi, moguće je preduprediti.
Bezbednost znači pre svega upoznavanje sa svim opasnostima i rizicima, i poštovanje pravila bezbednog korišćenja interneta, društvenih mreža i mobilnih uređaja.
Ugroženost informacionog društva dovela je do toga da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije smatra borbu protiv visokotehnološkog kriminala prioritetom. Cilj nam je da efikasno zaštitimo prvenstveno maloletnike i decu i time obezbedimo budućnost našeg društva i države.
Podsetio bih da smo 2010. godine pokrenuli opsežnu akciju „Armagedon“ koja za cilj ima suzbijanje krivičnih dela u vezi sa seksualnom zloupotrebom maloletnika i dece na internetu. Od početka ove akcije podnete su 133 krivične prijave protiv 133 izvršioca krivičnih dela. Samo u toku 2015. otkriveno je 44 krivičnih dela iz ove oblasti i lišeno slobode 36 lica, što predstavlja svojevrstan rekord u odnosu na prethodne godine. Privremeno je od izvršilaca ovih krivičnih dela oduzeta i velika količina računarske opreme i više desetina terabajta nedozvoljenog materijala. Ostvarili smo dobre rezultate i u međunarodnoj policijskog saradnji sa drugim državama širom sveta.
Slučajevi o kojima sam govorio, otkriveni su kako uz pomoć operativnog rada policijskih službenika Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, tako i u saradnji sa drugim policijskim službenicima u našoj državi i inostranstvu. Zahvalnost dugujemo i građanima, koji su pružili doprinos, ali i nevladinim organizacijama sa kojima smo ostvarili značajnu saradnju na polju prevencije.
Policijski službenici održali su desetine predavanja u osnovnim i srednjim školama, deci, roditeljima i nastavnicima.
Nažalost, beleži se i porast broja krivičnih dela izvršenih na štetu pravnih lica. Za izvršenje krivičnih dela koriste se nasavremeniji tipovi računarskih virusa, vrše se i DDOS napadi, neovlašćeni prisupi zaštićenim računarima i računarskim mrežama i dr. Šteta koja je ovim putem naneta pravnim licima računa se u milionima evra. Tamna brojka ovog vida kriminala je izuzetno velika a problemi sa kojima se suočavamo u istragama su anonimnost izvršilaca na internetu, kao i globalna priroda ovog transnacionalnog vida kriminala. Primećene su i aktivnosti kriminalnih grupa koje sve više koriste računarske tehnologije da bi vršili najteža krivična dela.
Apelujem da poslušate savete za bezbedno korišćenje intreneta, da obezbedite računare u skladu sa savremenim standardima i uputstvima i posebno obratite pažnju na bezbednost dece i mladih. Njima je potrebna naša pomoć kako bi korišćenje savremenih informacionih tehnologija bilo uvek na njihovu korist a nikada na njihovu štetu.
Ukoliko Vaši računari i računarske mreže nisu zaštićeni, izvršioci krivičnih dela mogu ih zloupotrebiti za vršenje najtežih krivičnih dela i to ne samo na našoj teritoriji već širom sveta. Kao što ne bi ostavili širom otvorena vrata na vašem stanu ili kući nemojte ostavljati Vaše računare bez zaštite pošto su na takav način laka meta izvršiocima krivičnih dela.
Ovim putem želeo bih da poručim da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uz Vas i u virtuelnom prostoru dok se suočavate sa rizicima koje nam je donelo informaciono društvo čiji smo i mi danas deo. Istovremeno, Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije stoji vam na raspolaganju za sve vrste konsultacija.♦