Balkanekspresrb.rs

ONLAJ MAGAZIN ZA BALKANSKU SARADNJU

Neredi u Prištini: povređeno 15 osoba

2 min read

epa05094152 Supporters of oppositional political parties throw molotov cocktails during a violent protest in Pristina, Kosovo, 09 January 2016. Police used tear gas to disperse tens of thousands of opposition supporters who gathered in a protest demanding the resignation of Kosovo's government after agreements which were reached in Brussels during the EU-brokered dialogue between Kosovo and Serbia. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Protestanti su, uz transparente protiv sporazuma s Beogradom i Podgoricom, nosili i zastave Oslobodilačke vojske Kosova (UCK), SAD-a i Albanije, uzvikujući parole protiv vlade, premijera Mustafe i zajednice srpskih opština koju je kosovska vlada prihvatila briselskim sporazumom

Info: AGENCIJE

U NEREDIMA koji su izbili tokom protesta pristalica opozicije u Prištini povređeno je najmanje 15 osoba, među kojima dvoje novinara, a policija je privela 24 protestanata.

Pristaše kosovske opozicije su popodne, tokom protesta protiv primene Briselskog sporazuma s Beogradom, i razgraničenja s Crnom Gorom, tražile ostavku vlade premijera Ise Mustafe, zasipajući zgradu vlade kamennjem i molotovljevim koktelima.
Protestanti su, uz transparente protiv sporazuma s Beogradom i Podgoricom, nosili i zastave Oslobodilačke vojske Kosova (UCK), SAD-a i Albanije, uzvikujući parole protiv vlade, premijera Mustafe i zajednice srpskih opština koju je kosovska vlada prihvatila briselskim sporazumom.
“Povređeno je 10 policajaca, troje demonstranata i dvoje novinara”, navode prištinski mediji glasnogovornika policije Bakija Kelanija.
Tokom prostesta izazvan je manji požar na zgradi kosovske vlade koja je zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima, ali se stanje oko 16 sati prividno smirilo nakon što su kosovska predsednica Atifete Jahjaga i jedan od vođa opozicije, Ramuš Haradinaj, pozvali protestante da se smire i raziđu.
Oko 17 sati grupa demonstranata, međutim, pokušala da se probije u središte grada, što je policija spriječila vodenim topovima.
Vođe opozicije Ramuš Haradinaj i Fatmir Limaj najavili su da će protesti trajati “sve dok ne padne koalicijska vlada” Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe.♦