Ivica Dačić: Ministarski savet – dobra prilika da se Srbija pokaže u lepom svetlu

 


Ministarska konferencija održaće se u beogradskoj Areni. Zbog toga je Arena pretprela značajne izmene i pretvorila se u konferencijski centar u kome će se 3. i 4. decembra okupiti više od 1 000 predstavnika delegacija i preko 40 ministara spoljnih poslova na Ministarskom savetu te organizacije


 

dacic_

Info: RANKA ČIČAK

SLEDEĆE sedmice Beograd će biti diplomatska prestonica Evrope. Tokom Ministarskog saveta, rekao je danas novinarima ministar spoljnih polova Srbije i predsedavajući Oebsa Ivica Dačić, pored više od 40 ministara spoljnih poslova, prisustvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini.

Dačić je rekao da će tokom Ministarskog saveta biće održani i brojni bilateralni susreti među predstavnicima delegacija. Najavio je da će se tom prilikom sresti i ministri spoljnih poslova Turske i Rusije, u situaciji kad nema zvanične komunikacije među njima.

Dačić je rekao i da će stepen bezbednosti biti na najvišem mogućem nivou, imajući u vidu aktuelnu situaciju, a da će na skupu biti reči i o borbi protiv terorizma, kao i migrantskoj krizi.

Strani državnici imaće susrete i sa najvišim rukovodstvom Srbije, predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

– Ovo je dobra prilika da se Srbija pokaže u lepom svetlu, za razliku od prethodnih godina”, rekao je naš ministar.

Ocenio je da skup ima izuzetno veliki značaj za Srbiju i predstavlja završni događaj srpskog predsedavanja OEBS-u.

“Srbija je pokazala da može da upravlja u veoma teškoj godini, kad je OEBS suočen sa brojnim izazovima i da može na objektivan način da pomogne u rešavanju konflikata”, rekao je Dačić.

Ministarska konferencija održaće se u beogradskoj Areni. Zbog toga je Arena pretprela značajne izmene i pretvorila se u konferencijski centar u kome će se 3. i 4. decembra okupiti više od 1 000 predstavnika delegacija i preko 40 ministara spoljnih poslova na Ministarskom savetu te organizacije.

Povodom skupa u Areni izgrađeno 10 sala za sastanke ukupnog kapaciteta 1.700 mesta, a preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju.

“Zemlja domaćin snosi sve troškove organizacije, koji su u slučaju Srbije, planirani budžetom za 2015, u iznosu od 360 miliona dinara”, rekao je Dačić.

Na skupu će, kako je najavio, učestvovati 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.

Što se tiče smeštaja delegata koristiće se usluge 19 hotela koje će platiti sami delegati, dok smeštaj šefa delegacije obezbeđuje Srbija kao zemlja domaćin.
Dačić je naveo da su za skup obezbeđene brojne donacije kao što su besplatno koršićenje za prevoz šefova delegacija 40 vozila marke “bmw” visoke klase, od kojih pet blindiranih za štićene ličnosti, 140 smart televizora marke “samsung” od Republike Koreje, gorivo od Naftne industrije Srbije i drugih preduzeća.
Za potrebe prevoza šefova delegacija obezbeđeno je 75 limuzina visoke klase, deo iz donacija, a deo iz voznog parka republičkih organa, dok su državne institucije i javna preduzeća obezebdili oko 150 vozila raznih klasa.

Autobusi Laste i GSP prevoziće učesnike delegacija, naveo je on i dodao da je angažovano 170 oficira za vezu iz raznih državnih institucija, a pomoć će pružiti i 250 studenta.

Dačić je rekao da je za praćenje skupa akreditovano 115 redakcija sa više od 500 predstavnika medija♦


 

DANAS

Double Column Posts Subtitle

U čast Vojske: Oskrnavljeno groblje u Lipljanu

  Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.   Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na...

Beograd: Danas protest pod parolom “Hajde da se prebrojimo”

  Protest protiv nasilja, koji je počeo kao odgovor na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, bi će održan večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu....

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...