Recept: Pijana piletina

Recept: Pijana piletina

08/09/2015 Off By

pijana piletina

Izbor: Marija RADOVIĆ

Potrebno:

250 g pečurki bukovača
1 pile od 1,30 kg
8 glavičica ukiseljenog luka
1 čen belog luka
3 dl kisele pavlake
2 dl belog vina
1 kašika brašna
peršun
2 kašike maslaca
ulje, majoran
biber, so

Priprema:

Pile operite, osušite i narežite ga na 8 komada. Zatim ga stavite na zagrejano ulje i kratko vreme popržite sa svih strana. Zatim ga zalijte vinom, posolite, dodajte majoran i seckani peršun, pa ga na laganoj vatri pirjajte da meso potpuno omekša, a tečnost ispari.

U međuvremenu posebno na zagrejanom maslacu propržite očišćene, oprane i na tanke listiće narezane bukovače, dodajte luk iz tegle i seckani beli luk, posolite i pirjajte da pečurke odmekšaju i da tečnost, koju za vreme pirjanja puste, ispari. Na sredinu zagrejanog ovala složite piletinu, pa je okružite pečurkima i lukom iz tegle.

U preostalu masnoću od piletine, umešajte mešavinu kisele pavlake i brašna, posolite, pobiberite, pospite seckanim peršunovim listom i pustite da lagano prokuva. Umak posebno poslužite uz piletinu i pečurke.♦


HRANA

kruh-tjesteninaDILEMA: HRANA BEZ, ILI SA GLUTENOM?

 

Za obolele od celijakije, životno opasne autoimune bolesti koja uništava digestivni trakt, izbegavanje glutena znači da neće oštetiti tanko crevo, pa je nužno izbaciti ga iz ishrane, no za sve druge to je nepotreban, pa čak i potencijalno opasan način ishrane Peneto iz Expressa

 

RECEPTI: VOĆNA TORTAvocna torta

Potrebno: 12 jaja 12 kašika šećera 2 kašike brašna 150 gr. pudinga 50 gr. seckanih oraha 50 gr. suvog grožđa 200 gr šećera u prahu 400 gr. putera 600 gr. mleka 4 banane 6 kivija 3 kesice šlaga malo ruma ili konjaka

 

 

 

 

RECEPTI: PEČENA TILAPIJApecena tilapia

 Potrebno: Fileti tilapie 1 limun pola čaše kukuruznog brašna strugani permezan prezle malo običnog brašna par kašika rastopljenog putera so, biber, vegeta, aleva paprika. začini po želji 2 jaja i malo mleka

 

ZDRAVLJE I ISHRANA: NAJBOLJE NAMIRNICEnamirnice

Savetuje se da je pri pravilnom odabiru namirnica za konzumiranje najvažnije podsetiti u kom podneblju živimo. Mnogi stručnjaci smatraju da mediteranska ishrana najpovoljnije deluje na zdravlje NI ZA jednu namirnicu ne može se reći da je zdrava ili nezdrava jer svaka namirnica, ako je deo pravilno izbalansirane ishrane, povoljno utiče na ljudski organizam.